Porażka - zarówno Rapid jak i obsługa w salonie Skody
Pooglądałem Rapida i uważam, że było wielkie halo, a wyszła porażka. Polityka VAG mająca na celu zwiększenie różnic jakości między Skodą/Seatem a VW uwidacznia się w Rapidzie aż zanadto. Tandetne, twarde materiały, niewygodne siedzenia. Fabia robi dużo lepsze wrażenie.
Byłem w salonie Noma w Tarnowskich Górach. Pokręciłem się po salonie (tak z 10-15 minut). Nikt nie podczedł, nie spytał mnie czym jestem zainteresowany, totalna zlewka. Zero klientów poza mną. Znudzona obsługa salonu z nosem wklejonym w ekrany komputerów...
krzysiek - w sprawie Rapida odniosłem podobne wrażenie - jeśli miałbym brać to bym wybrał Fabię lub dopłacał do Octavii III.
W sprawie salonu. Musiałeś słabo trafić. Ja jak byłem w salonie pod Łodzią (oglądać właśnie Rapida, O3 i Citigo) to nie mogłem się opędzić od sprzedawców. Jak tylko otwierałem drzwi w aucie aby zajrzeć do środka już miałem towarzystwo. Tak 3 razy. Nie byłem też jedynym oglądającym w salonie.
Była O1 kombi ALH++ 150/340
Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200
Niestety, również mam takie samo zdanie o Rapidzie jak Wy. Nie dość, że jakość w porównaniu z Fabią spadła to cena kosmos, niewspółmierna do produktu. Nieładnie panowie ze Skody, nieładnie ....
krzysiek1974, Co do salonu Noma to sie z tobą nie zgodzę.Jestem z Zabrza a wszelkie sprawy załatwiam u nich bo dział części to ludzie kompetentni.Potrafią załatwić najdrobniejszą pierdołe niedostępną.Podjedz do Śliwki w Zabrzu i spróbuj coś takiego załatwić,to zmienisz zdanie.
Skoda rapid ma i owszem sterowanie elektryczne wszystkich 4 szyb (mowa o wersji elegance).
Ale jest jedno ale. Kierowca ma możliwość sterowania tylko przednimi.
Mają ponoć poprawić to po 22 tygodniu.
Znudzona obsługa salonu z nosem wklejonym w ekrany komputerów...
siedzą na OCP
Ostatnio jak tam byłem po odbiór uszczelki pod listwe tylnej klapy to pokręciłem się po salonie pooglądać nowe skodzinki i zaraz miałem na głowie gościa salonowego.Czasami kupuje,zamawiam u nich różne części,pierdoły i nie narzekam.
Re: Porażka - zarówno Rapid jak i obsługa w salonie Skody
Zamieszczone przez krzysiek1974
Pooglądałem Rapida i uważam, że było wielkie halo, a wyszła porażka. Polityka VAG mająca na celu zwiększenie różnic jakości między Skodą/Seatem a VW uwidacznia się w Rapidzie aż zanadto. Tandetne, twarde materiały, niewygodne siedzenia. Fabia robi dużo lepsze wrażenie.
Byłem w salonie Noma w Tarnowskich Górach. Pokręciłem się po salonie (tak z 10-15 minut). Nikt nie podczedł, nie spytał mnie czym jestem zainteresowany, totalna zlewka. Zero klientów poza mną. Znudzona obsługa salonu z nosem wklejonym w ekrany komputerów...
Trafiłeś na jeden z gorszych salonów jakie znam. Jeśli Skoda na Śląsku to z tych co znam jedynie Emida warta jest polecenia.
A co do Rapida, po pierwszych oględzinach myślałem, że jest ok, każde kolejne sprawiały coraz większy zawód. Faktycznie jakość materiałów i wykończenie.... pozostawia do życzenia. Ponadto oglądając ten samochód na drogach z kilometra widać , że to Rapid i czegoś mu brakuje. Odnoszę wrażenie, że ten samochód wygląda jakoś niesymetrycznie, trudno mi to wyrazić, ale bryła, przetłoczenia, listwy ozdobne są jakoś tak ,,nie z kompletu''
Octavia II FL 1.2 TSI Elegance
,,Mężczyzna tylko od życia nauczy się żyć i żadna pedagogika tej nauki nie zastąpi. Miguel de Unamuno ''
Zamieszczone przez Pepcio
Ponadto oglądając ten samochód na drogach z kilometra widać , że to Rapid i czegoś mu brakuje.
A ja za cholerę na drodze nie odróżniam Rapida od OIII i to mi się nie podoba.
Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
A ja za cholerę na drodze nie odróżniam Rapida od OIII i to mi się nie podoba.
Coś w tym jest. Też mam tak samo. Przynajmniej na razie aż na ulice więcej tego nie wyjedzie. Teraz za cholerę nie wiem czy to jedzie Rapid czy OIII
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Nie ponoszę winy za obrażenia psychiczne, jakie możesz odnieść w tym temacie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
a ja pożyczyłem sobie Rapida na jedzien dzień i się nie zgodzę z niektórymi. Plastiki deski czy boczków fakt - są twarde ALE - próbowaliście je wyczyścić z kurzu? podchodzę dość pedantycznie do samochodów więc postanowiłem przetrzeć kokpit szmatką z plakiem i ta twarda bez wgłębień deska czyści się po prostu idealnie łatwo i szybko. Poza tym podczas jazdy nie muszę jej dotykać a na dziurach nic nie trzeszczało - więc oco to wielkie halo?
Kolejna sprawa, w porównaniu z konkurencją masa miejsca na nogi z przodu i z tyłu + wielgachny bagażnik który od razu spodobał się mojej Kobicie. Sztywne zawieszenie dobrze trzymało się podczas moich testów zawieszenia, silnik cichutki, 1.2 TSI 105 KM i 175 Nm 6 biegów - wciska w fotel! Byłem mocno ździwiony jak to dobrze przyspiesza, jeździłem np Focusem 1.6 100 KM i Astrą 1.6 115 KM to były muły w porównaniu do Rapida.
Skrzynia biegów pracowała idealnie, biegi same wskakują i nic nie haczy. Spalanie po mieście miałem 6,5 litra a na trasie jak leciałem do 110 km/h to było 4,6. Ciekawe czy konkurencja też tak umie? Wątpie
No i na koniec wyposażenie: Była to wersja Ambition + pakiet Komfort. Był komputer, podłokietnik, halogeny, skórzana multifunkcyjna kierownia, przepraszam ale jak dla mnie to wystarczy.
To auto oferuje dużo tylko trzeba mieć otwarty umysł a nie beznamiętnie powtarzać te same bzdury co każdy, że twarde i drogie. Ręce opadają.
Sam się poważnie zastanawiam czy nie kupić sobie Rapida z wyprzedaży rocznika właśnie w takiej konfiguracji. Napewno przekonał mnie do siebie silnik 1.2 TSI 105 KM, rozpędziłem go na 5tce do 203 km/h licznikowych, na 6 biegu prędkość spada do 195 km/h. Myślę, że jak go zczipować na 130 KM to już by było sensowne auto.
Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk
ja widzę że w ogóle jakoś spadła w Skodzie np: w OIII boczki drzwi tapicerka na środku w kieszeni gdzie jest profil na butelkę wgniatają się i odskakuje, analogicznie sprawdziłem to w nowym golfie i tam to nie ma miejsca.
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Zamieszczone przez Pepcio
Trafiłeś na jeden z gorszych salonów jakie znam. Jeśli Skoda na Śląsku to z tych co znam jedynie Emida warta jest polecenia.
Ja swoją skodzinkę właśnie serwisowałem w ASO Emida w Rudzie. Nie polecam. Po prawdzie merytorycznie dobry jest tam Leszek K., ale nie jest w stanie wszystkiego dopilnować. Skończyła się gwarancja auta, skończyły się wizyty w ASO. Korzystam z seriwsu, do którego przekonałem się już kilka lat temu. Mam do niego 2 razy dalej niż do Emidy (też miałem daleko), ale tam nigdy nie zdarzyło się, by usterki nie usunięto musiałbymł z wrcać po kilka razy, bym nie mógł odebrać auta o umówionej porze, bo w serwisie do cna rozładowano akku i trzeba go podładować by wogóle ruszyć, a także by ktos próbował mnie oszukać i kazał płacić za coś, za co nie powinienem płacić.
Widzę, że nażekania na Rapida, a właściwie na jego twarde plastiki, bo na co innego nie bardzo jest jak, ciąg dalszy. Polacy to jednak bardzo wymagajacy i bogaty naród, bo np. w takiej Hiszpanii, klon Rapida pod nazwą Toledo sprzedaje się wyśmienicie, choć niczym poza znaczkiem Seata na masce i kierownicy, przednimi reflektorami, i kształtem tylnych lamp nie różni się od Rapida.
[ Dodano: Wto 25 Cze, 13 07:54 ]
Fabia robi dużo lepsze wrażenie.
A to Fabia II ma lepsze materiały ? Sorry ale nie zauważyłem, bo tam również jest wszędzie twardo.
Widzę, że nażekania na Rapida, a właściwie na jego twarde plastiki, bo na co innego nie bardzo jest jak, ciąg dalszy. Polacy to jednak bardzo wymagajacy i bogaty naród, bo np. w takiej Hiszpanii, klon Rapida pod nazwą Toledo sprzedaje się wyśmienicie, choć niczym poza znaczkiem Seata na masce i kierownicy, przednimi reflektorami, i kształtem tylnych lamp nie różni się od Rapida.
[ Dodano: Wto 25 Cze, 13 07:54 ]
Fabia robi dużo lepsze wrażenie.
A to Fabia II ma lepsze materiały ? Sorry ale nie zauważyłem, bo tam również jest wszędzie twardo.
Big, nie naRZekam, tylko wyraŻam swoją opinię. NaRZekałbym pewnie, gdybym to auto posiadał.
a czy bedzie jeszcze jakaś inna- trzecia- wersja rapida ??? :?:
bo obecnie osiągalny jest rapid liftback
będzie spaceback - taki hatchback - a myślałem, że będzie nieco dłuższy :shock: , bardziej jak kombi tzn o długaći jak obecny rapid, ale z większą budą "a la" kombi a nie krótszy o ok 30 cm i z mniejszym bagażnikiem....
Niedawno zostałem zmuszony do zakupu auta.
Byłem w pewnym miejscu między Gliwicami a Zabrzem.
Zawitałem w salonie Dacii - troszkę zdziwiony jestem zachwytem ludzi tymi autkami... - niestety nikt do mnie nie podszedł.
Następnie odwiedziłem salon renault - z całej oferty podobała mi się tylko megane grandtour - ale trochę szkoda kasy na nową - niestety również nikt do mnie nie podszedł.
Kolejny salon, który tam był to salon nissana. Tu poszedłem z góry tylko by obejrzeć. Pan z obsługi był bardzo niemiły i wręcz chamski (głupie docinki mimo, że słowem się nie odezwałem prócz kulturalnego 'dzień dobry') - nigdy się z czymś takim nie spotkałem.
Po kilku dniach pojechałem do salonu skody w RŚ.
Pooglądałem sobie fabię kombi oraz rapida. Interesowały mnie wersje z silnikiem 1,6 CR.
Wcześniej miałem fabię 1,9tdi z 2002r i bardzo mnie zdziwiła tandetność nowej fabii.
Natomiast z wyliczeń jakie wcześniej dostałem z salonu skody różnica w cenie tych dwóch modeli to tylko 5 tys.
Wsiadłem zatem do Rapida i po prostu wszystko mi się w nim podobało. Jedyna wada, to coś nie tak było z tylną kanapą - chyba siedzisko było na stałe zamocowane -- nie pamiętam (zbyt dużo aut widziałem).
Natomiast co do obsługi - bardzo miła pani do mnie podeszła prawie od razu i tratowała mnie jak normalnego człowieka- mimo że na temat szczegółów niewiele wiedziała (ja bardzo dużo spędziłem czasu przy konfiguratorze na www) i nie potrafiła porównać tych dwóch interesujących mnie samochodów.
Polityka cenowa octavii od 2009 roku, kiedy za octavię 1 tour trzeba było zapłacić nawet tylko 42tys, pokazuje że zaczęła ona być niedostępna dla przeciętnego Kowalskiego robiąc miejsce dla Rapida.
Moim zdaniem Rapid będzie się bardzo dobrze sprzedawał.
Komentarz